sterven

iemand die tot het einde met je meeloopt


Iedereen die het einde van zijn leven nadert, maakt in zekere zin de balans op. Het is een natuurlijke reactie dat je je afvraagt: hoe heb ik het gedaan? Waar ben ik trots op? Waar heb ik spijt van? En op de moment dat je vooruit durft te kijken: wat wil ik nu nog? Hoe wil ik deze wereld straks verlaten? Hoe wil ik graag dat mijn uitvaart er uitziet? Gevoelens van angst, onzekerheid, opluchting, geluk, verdriet, woede kunnen elkaar afwisselen.

Ook als je omringd wordt door lieve vrienden en familieleden, kun je je toch eenzaam voelen. In deze moeilijke fase kan het fijn zijn als er iemand met je “meeloopt” door de wirwar van emoties en gedachten. Misschien heb je behoefte aan advies van iemand die net iets meer op afstand staat. Misschien is het al voldoende als er alleen naar je geluisterd wordt, zonder belang of oordeel. Ieder mens kent zichzelf het beste en kan zijn eigen antwoorden vinden als daarvoor de ruimte wordt geboden.


Wat kan Marquer voor je betekenen?
Ik kan mensen begeleiden die weten dat ze niet lang meer te leven hebben. Ik kan over praktische zaken adviseren en hierin ondersteunen, maar ook alleen een luisterend oor zijn. Met de mensen die het dichtst bij je staan, kan ik gesprekken begeleiden, waarin we samen stil staan bij het naderende afscheid en de gevoelens die we daarover hebben. Het kan zijn dat er nog dingen naar elkaar uitgesproken moeten worden. Als je daar behoefte aan hebt, kan er ook ruimte worden gemaakt voor het religieuze of het spirituele. Steeds overleggen we met elkaar wat wenselijk, plezierig of mogelijk is. Een ziekteproces verloopt meestal onvoorspelbaar, dit betekent dat ik de begeleiding aan zal passen aan de veranderende omstandigheden en behoeften.